Olika sätt att framgångsrikt bli av med mattfläckar

så blir du av med mattfläckar

Ett av de vanligaste problemen som vi måste ta hand om i våra liv är mattfläckar. Hur försiktig man än är så är det oundvikligt att dina mattor får fläckar. När heltäckningsmattor väl är installerade så kan de inte flyttas vilket gör det än mer utmanande att bli av med fläckarna på mattorna. Framförallt saker som ketchup och kaffe kan skapa fläckar som stannar kvar för evigt.

Lista på de vanligaste fläckarna och sätten man behandlar dem

Även om det är svårt att bli av med fläckar på mattor så kommer den här artikeln hjälpa dig med rengöringstips på saker som fungerar utan för mycket ansträngning.

Vanliga mattfläckar och hur du behandlar dem

så blir du av med mattfläckar

Få bort kaffefläckar på mattan

Dessa är de vanligaste fläckarna som får din matta att se sunkig ut. Det första steget är att omedelbart suga upp så mycket som möjligt av kaffet genom att använda hushållspapper. Om du inte har sådant papper hemma så kan du använda servetter eller en trasa som har hög absorptionsförmåga. Nu behöver du bli av med de fläckar som är kvar och det finns en stor mängd produkter tillgängliga i ditt snabbköp. Om du vill blanda ett eget rengöringsmedel kan du använda vinäger och vatten tillsammans med diskmedel. Upprepa proceduren gång på gång tills fläcken helt har försvunnit. Om du tycker att fläcken är för stor och jobbig så kan du såklart välja att anlita en professionell firma som kommer hem till dig och tar hand om fläcken.

Bli av med bläckfläckar på mattan

Den här sortens fläckar behöver verkligen tas om hand. Här är det viktigt att du inte gnuggar mattan med en trasa. Istället bör du använda alkohol för att få bort fläcken och lösa upp bläcket. Använd destillerad alkohol eller en kommersiell rengöringsalkohol. Blöt trasan i alkoholen och dutta på fläcken. Som nämnt tidigare, gnugga inte på fläcken. Fläcken kommer slutligen att försvinna när du duttat tillräckligt på den. Nu kan du torka av fläcken med en dammsugare. Du kan även använda nagellack för att bli av med fläcken om den är stor.

Djurfläckar – Så blir du av med doften

Sannolikheten att ditt husdjur lämnar fläckar efter sig är väldigt stor. Både fläcken och odören från djuret kan vara svåra att få bort. För det första behöver du ta hand om röran. Därefter bör du fukta fläcken med vatten och försiktigt torka av den med en trasa upprepade gånger. Därefter kan du använda dammsugaren för att torka området. Du kan använda en doftrenare för att bli av med lukten. Annars kan du anlita ett rekommenderat städföretag i Höganäs som tar hand om det. Du kanske undrar vart du hittar mattrengörare nära dig, men det kan du enkelt göra genom att få tag i städföretag först.

Gnugga bort blodfläckar

Blodfläckar kan vara mycket svåra och tas bäst bort med kallt vatten och diskmedel som sprejas på fläcken och gnuggas in ordentligt med en trasa.

För att hålla din matta fri från vanliga fläckar bör du följa ovanstående steg. Men om du tycker att det är jobbigt att hålla din matta ren bör du istället anlita professionella städare som kommer och tar hand om det åt dig.