Professionella tips för fogrengöring av kakelplattor och klinkers

tips på fogrengöring av kakel med väteperoxid

Fogrengöring kan vara en tråkig syssla för den genomsnittliga fastighetsägaren. Det är det porösa materialet som används för att fylla utrymmen mellan kakelplattor. Fog kan användas för klinkergolv, väggar, pooler, duschar och mycket mer. Den absorberande och genomträngliga kvaliteten av fogen gör att det enkelt kan samlas och lagras smuts, vilket orsakar missfärgning och mögeluppbyggnad. Att behålla glansen i kakel är enkelt, men att hålla fogen ren och fläckfri kan vara svårt. För att lära dig hur man rengör kakel behöver du ta reda på några tips och råd om hur man rengör fogar på ett säkert och effektivt sätt.

Hur man rengör fogen mellan kakelplattor

Det finns några olika sätt att använda när det gäller att rengöra fogen mellan kakel. De flesta människor är bekanta med vinäger- eller bakpulverlösningen. Om du använder vanliga hushållsartiklar i din fogrengöring så är detta vägen att gå. När du använder vinäger, var noga med att späda ut det med lika mycket vatten. Detta säkerställer att surhetsnivåerna är balanserade så att det inte skadar plattorna eller fogen. För mycket ättika kan snabbt äta bort fogen.

Om du har bakpulver till hands istället för vinäger så bör du blanda den med en liten mängd vatten för att skapa en krämliknande substans. När du väl valt vilken lösning du skall använda så är det bara att blanda så är du klar att sätta igång. Använd en styv borste för att få bästa möjliga resultat. Skrubba i en jämn cirkulär rörelse och skölj sedan bort resterna och den överflödiga rengöringslösningen med rent vatten. Det är viktigt att torka området helt.

Andra vanliga strategier som minskar fläckar och smuts på fogen inkluderar hushållsrengöringsmedel som Mr. Muscle, klorblekmedel, väteperoxid och även ångrengörare. Ångan lyfter och lossnar smutsen i fogen, vilket möjliggör en effektivare rengöringsprocess. Du kan till och med köpa kommersiella rengöringsmedel och sprayer som är speciellt pH-balanserade för att behandla fogar och skydda kakel. Dessa är dock mer rekommenderade för regelbundet underhåll snarare än djuprengöring av kakel och fog.

I de flesta fall kan alla dessa alternativ ge dig snabba och billiga resultat. Det kräver mycket manuell arbetskraft och tid för fogrengöring, men det kan vara helt rätt alternativ för enklare rengöring av fogar. Om jobbet är mycket större rekommenderas det att prova ett mer aggressivt tillvägagångssätt eller att kontakta en rekommenderad städfirma som utför städtjänster i Höganäs.

Fog- och kakelrengöring för stora områden med natriumperkarbonat (syrebaserat blekmedel)

Ett bra sätt att ta itu med ett heltäckande fog- och kakelrengöringsjobb i ett stort utrymme eller fastighet är att använda ett syrebaserat blekmedel som innehåller natriumperkarbonat. Exempelvis Vanish. Pulveriserat syreblekmedel är ett utmärkt val eftersom det är giftfritt. Det är även kallat kristallsoda. Det skapar inte obehaglig rök eller skadlig lukt, och det skadar inte eller bleker kommersiellt kakel. Det bästa med att använda pulveriserat syreblekmedel är enkelheten i rengöringsprocessen.

Det kräver inte en omfattande mängd arbete och det är mycket effektivt för att avlägsna fett, mat, smutsfläckar och liksom andra missfärgningar. Processen innebär att man blandar pulvret med varmt vatten och applicerar det på de önskade områdena. Det är bäst att låta lösningen verka på fogen i femton till tjugo minuter innan den sköljs bort. Att låta det verka längre kan vara ännu mer effektivt. Efter sköljning, upprepa processen och applicera mer lösning men använd en borste för att skrubba in i fogen.

Detta är ett mycket effektivt tillvägagångssätt för stora fog- och kakelrengöringsprojekt. men om ditt projekt är ännu större är det bäst att anlita ett professionellt städföretag. De har tillgång till rätt utrustning, verktyg och har gedigen kunskap för att framgångsrikt rengöra och ta bort fogfläckar i kommersiella fastigheter. För pålitlig fogrengöring bör du välja ett godkänt städföretag i Höganäs med erfarenhet inom anläggningshantering och kommersiell industristädning.