Hur får man bort sot från väggar

så får man bort sotfläckar

Efter att det har inträffat en brand i ditt hus, eller hänt något annat som kan ha orsakat en stor rökutveckling, så kommer du få väggar kvarlämnade som har massor med sot kvar på dem. Det mest naturliga att göra i detta läge är att helt enkelt ta fram en fuktig trasa och försöka torka bort det på traditionellt sätt. Även om detta låter som en vettig sak att göra, så bör det undvikas till varje pris, eftersom det inte kommer hjälpa dig alls, utan istället bara sprida ut sotet på en större yta. Det bästa man kan göra i en situation som denna är att skaffa sig en speciellt designad svamp för att göra jobbet ordentligt.

Hur man får bort sot från väggarna

så får man bort sotfläckar
Slipp fula sotfläckar i taket och på väggar

Olika sätt att ta bort sot från väggar

Skaffa först allt material som du kommer behöva för att göra jobbet. Detta inkluderar även en ansiktsmask och ett par handskar. Se också till att området du tänkt arbeta i är välventilerat innan du börjar.

När du sedan torkar av väggarna, se till att du gör det uppifrån och ned. Se också till att du är stadig på handen när du gör så.

Om du jobbar på en målad vägg så bör du använda en torr svamp med kemikalier för att utföra jobbet. Den kommer även att ta bort alla de beläggningsfläckar från sot som inte är lika lätta att se.

För att göra ett rengöringsmedel till att torka väggarna fria från sot så kan du blanda i 12 cl sotrengöringsmedel i en hink med vatten. Du behöver alltså inte så mycket medel för att få jobbet gjort.

När du torkar väggarna torra efter att du rengjort dem med en svamp, så se till att du använder en nedåtgående rörelse med handen som liknar den som du använde dig av så du rengjorde väggen med svampen. Om du ser rester kvar från sot på handduken som du torkar torrt med, så se till att du rengör området igen med en svamp.

En viktig sak att komma ihåg är att hela tiden byta ut svampen i handen medan du arbetar med det sotade området. Att göra det innebär att du kan få upp en så maximal mängd med sot från väggen som möjligt är. Du kan också använda dig av andra föremål såsom små handdukar om du inte har några svampar i närheten.

Blöt aldrig ner väggen

En av de absolut viktigaste sakerna att komma ihåg är aldrig blöta ner väggen som du jobbar med. Detta eftersom vanligt vatten faktiskt kan bädda in sotet i väggens textur och göra det ännu svårare att sedan få bort. Du bör också överväga att använda en skyddsdräkt när du utför detta jobb, och kom alltid ihåg att tvätta dina kläder omedelbart du är klar.

En del av att få bort sot från väggarna som oftast glöms bort, är att man ser till att all lukt också försvinner med sotet. Detta kan bli verklighet om man använder ett speciellt designade verktyg för ändamålet. Men, en stor hink med vatten kan vara överraskande effektivt också.

När du gjort alla stegen som är listade ovan så bör du ha en mycket finare vägg och en mycket renare med. Detta är en bra teknik eftersom den inte bara får bort sotet, utan också lukten som är en otrevlig bieffekt av sotet.

Skulle du behöva städhjälp, tveka inte att kontakta vår städfirma i Höganäs för mer information.